Vissen in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een van de mooiste landen ter wereld. Niet alleen is de natuur er supermooi, je kunt er ook allerlei dingen doen. Backpacken bijvoorbeeld. Echter, wat veel mensen niet weten is dat Nieuw-Zeeland een van de beste plekken ter wereld is om te vissen. Er is een enorme variëteit aan vis, en je kunt op heel veel verschillende manieren een vis aan de haak slaan. Van zeevissen tot vliegvissen. Het is verder ook mogelijk om een enorm monster te vangen.

In dit artikel staat beschreven welke vissen je in Nieuw-Zeeland kunt vangen, welke vismethodes populair zijn en wat de mooiste gebieden zijn om te vissen. Wanneer je dit gelezen hebt, dan weet je zeker dat je een keer naar Nieuw-Zeeland moet!

De geschiedenis van vissen in Nieuw-Zeeland

Niet alleen vandaag de dag is Nieuw-Zeeland een uitstekende plek om een vis te vangen, eeuwen geleden was dit ook al het geval. Toen de Engelsen aankwamen op Nieuw-Zeeland zagen ze al snel dat het hele goede viswateren waren. De oorspronkelijke bewoners, de Maori, waren ook op de hoogte van dit feit. Volgens hun legendes is het eiland zelf uit de oceaan opgevist.

De verschillende stekken

Er zijn een heleboel plekken in Nieuw-Zeeland waar je verschillende vissen kunt vangen. Zowel op het Zuidereiland als het Noordereiland zijn een heleboel meren en rivieren waar je uitstekend op forel kunt vissen. In de provincies Otago en Southland kun je ook gemakkelijk een zalm vangen. Wanneer je een zoutwatervis wilt vangen, dan kun je het best op het noordelijke eiland aan de slag gaan.

Welke vissen kun je vangen?

Er zijn ontzettend veel verschillende vissen die je kunt vangen in Nieuw-Zeeland. De bruine forel en de regenboog forel komen bijvoorbeeld erg veel voor. Zij zijn voornamelijk actief op het zuidelijke eiland.

Bruine forellen

Bruine forellen leven overal waar koud water bestaat. Het leuke is dat deze forellen er vaak anders uitzien, dit hangt af van de plek waar je vist. De kleur en de plekjes op hun lichaam verschillen dan. Bruine forellen die in de buurt van de monding van rivier leven zijn meer zilverkleurig. Rivierforel is op zijn beurt juist een stuk donkerder, verder hebben ze bruine en zwarte plekjes. Forellen die in een meer leven zijn eveneens meer zilverkleurig.

De bruine forel is moeilijker te vangen met een vlieg, dan een regenboogforel. Toch is de bruine forel de meest gevangen vis. Sommige bruine forellen kunnen 10 kilo wegen! Ook al is dit wel een uitzondering. Een vis van 5 kilogram is al vrij groot.

Regenboogforellen

De regenboogforel is een hele mooie vis. Deze vis komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar tegenwoordig zijn ze ook in Nieuw-Zeeland veel te vinden.

De vis is zilver aan de onderkant, in het midden hebben ze een paarste streep. Aan de bovenkant zijn ze groen. Vandaar de naam regenboogforel. Deze vissen zijn wat minder alert dan de bruine forel en daarom makkelijker te vangen. Ze zijn echter wel wat zeldzamer dan de bruine forel.

Het is erg leuk om een regenboogforel te vangen. Ze zijn namelijk erg ‘atletisch’ en zullen vele acrobatische sprongen maken wanneer je ze aan de haak hebt geslagen. Regenboogforellen zijn meestal tussen de 1 en 2 kilogram.

Zalm

Je kunt niet alleen op forel vissen in Nieuw-Zeeland, het is ook mogelijk om een mooie zalm aan de haak te slaan. Ook de zalm kwam oorspronkelijk niet voor in Nieuw-Zeeland. De vis werd in 1901 geïntroduceerd. Het is de grootste vis die je kunt vangen in zoet water in Nieuw-Zeeland. Ze komen in een aantal verschillende rivieren voor. Het fascinerende is dat het vrouwtje een compleet andere kleur heeft dan het mannetje.

In Nieuw-Zeeland is vooral de Chinook zalm een veel voorkomende vis. Dit is de grootste zalmsoort in deze regio. Ze kunnen wel 15 kilo wegen. De echte joekels wegen zelfs nog meer.

Het is vooral heel leuk om op deze vis te jagen wanneer zij bij de riviermonding arriveren. Ze zijn dan in grote getalen aanwezig, en het is dan makkelijk om veel vis te vangen. Zalmen zijn echte vechters, en je zal zeker niet elke vis die je aan de haak slaat binnenhalen. Maar daardoor is het juist extra spannend!

Blauwe marlijn

Je kunt in Nieuw-Zeeland ook op de blauwe marlijn vissen. Deze vissen komt uit de familie van de zeilvissen, en de orde van de baarsachtigen. De bovenzijde van de vis is blauw, vandaar de naam. Aan de onderkant is de vis wit. Ze hebben een zwaard aan de kant van hun gezicht. Hierdoor ziet de vis er erg ‘cool’ en spectaculair uit. De vis kan reusachtig groot worden. De grootste ooit gevangen was 4.3 meter! Deze vis woog meer dan 900 kilogram.

De blauwe marlijn gebruikt zijn zwaard om vissen te vangen. Ze zwemmen door een school, en verwonden vissen met hun zwaard. Deze vissen zijn gewond en verdoofd, en vervolgens een makkelijke prooi voor de marlijn. De marlijn kan een snelheid van 90 kilometer per uur bereiken. Het is het snelst levende waterdier.

Deze vis is enorm populair onder liefhebbers van de hengelsport. Dat komt omdat ze er geweldig uitzien, en omdat ze enorm groot kunnen worden. Het feit dat ze zich hevig verzetten speelt echter ook een rol. Het kan soms een paar uur duren voordat je een marlijn binnen hebt gehaald. Het is dus een groot gevecht. De vissen staan erom bekend dat ze heel moeilijk te vangen zijn.

Goeie visstekken

Er zijn talloze goeie visstekken in Nieuw-Zeeland. Hier noemen we er een aantal. Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Wanneer je bruine- en regenboogforel wilt vangen, dan kun je het best op de Ngongotaha rivier gaan vissen. Vooral in April tot en met Mei is dit een heel mooie stek.

Ook op sommige meren kun je heel goed vissen, Taupo is daar een heel goed voorbeeld van. Er zijn ook veel boten die je mee kunnen nemen. Dit is een hele leuke ervaring!

Als jij op zoutwatervissen wilt jagen, dan kun je het beste naar het noordelijke eiland gaan. De ‘Bay of Islands’ is bijvoorbeeld een hele goede plek om je slag te slaan. Je kunt er marlijn vangen, maar ook rode snappers en de prachtige koningsvis.