Geschiedenis van Nieuw Zeeland
Je zou misschien denken dat er alleen maar Engelse mensen zijn in Nieuw Zeeland maar dat is niet zo, De eerste echte Nieuw Zeelanders zijn een groep mensen genaamd de Maori. De Maori mensen zijn afstammelingen van de Polynesiaanse mensen en deze mensen kwamen oorspronkelijk van Taiwan. Van daar dat de Maori mensen niet een al te oude stam is. De Maori begonnen het land in ongeveer 1250 te koloniseren en zijn daar gebleven. Een paar honderd jaar later, na dat de kolonisatie begon voor meerdere Europese landen gingen zij natuurlijk ook naar Australië en dus ook naar Nieuw Zeeland. Je zou nu denken dat het de Britten waren die er als eerst kwamen, maar dit is niet zo. De eerste kolonisten die Nieuw Zeeland hebben ontdekt zijn Nederlanders. De man die de expeditie heeft geleid is Abel Janszoon Tasman. Echter was de ontmoeting tussen de Nederlanden en de Maori mensen niet vredig verlopen. Hierdoor waren de Nederlanders in Nieuw Zeeland vermoord. Na dit incident hebben kolonisten niet geprobeerd om Nieuw Zeeland te bekijken.
2. Nieuwe kolonisatie poging
Honderd jaar later is er toch weer een poging gewaagd. Deze keer zijn het wel de Britten. de kolonist James Cook heeft eerst het land goed bestudeerd en het land getekend op een kaart. Vlak na de observatie van James Cook kwamen er allerlei soorten schepen om te handelen en of om vissen te vangen. Na de ontdekking van de aardappel en de musketten heeft dit de Maori populatie goed geholpen met de groei de mensen daar. Ook heeft dit helaas zijn nadelen gegeven. Door de nieuwe wapens en de aardappelen wat best wel een groente is dat lang mee kan gaan en handig is voor bijvoorbeeld militaire conflicten, of om gewoon goed te bewaren is kwamen er hierdoor ook conflicten. Door dit conflict zijn er uiteindelijk meer dan 30 duizend Maori mensen vermoord. Om alle conflicten te stoppen tussen de Maori mensen hebben enkele Maori stamboomhoofden en vertegenwoordigers van de Britse Kroon een verdrag getekend.
3. Het ontstaan van de kolonie
Hierdoor is het land in principe een Britse Kolonie geworden en werden er ook nog afspraken gemaakt over het land zelf. Toch was niet iedereen het 100 procent mee eens met verdrag, nu zij ook weten dat zij in principe onder de Britse Kroon stonden. Daarom zijn toch de conflicten terug gekomen. Dit werd ook verholpen met de Britse rechtbank die na de kolonisatie daar opgesteld is. Vanuit dit punt is Nieuw Zeeland is een volledig gevormde kolonie.
4. Nieuw Zeeland na de wereldoorlogen
Na dat de eerste en tweede wereldoorlog plaatsvinden vochten de Nieuw Zeelanders heel veel mee met het Verenigde Koningrijk. Ook dit heeft goed geholpen met een goeie band te creëren tussen de twee landen maar ook met de Maori mensen die nog steeds in Nieuw Zeeland leven. Na de oorlog kwam natuurlijk de onafhankelijks declaraties. Hierdoor is ook Nieuw Zeeland vrij gekomen van kolonie naar een onafhankelijke staat. Jaren later heeft Nieuw Zeeland zich gesticht tot een functionele vrij land met een parlement en is er zelfs een coalitie systeem gecreëerd om zo coalities te maken tussen partijen.
5. Religie in Nieuw Zeeland
Het land is grotendeels Protestants en van de Protestantse kerk is 22 procent van de Anglicaanse kerk en 16 procent zijn de Presbyteriaanse kerk en de overige aantal zijn 5 procent Methodisten. De Maori mensen zijn ook uiteindelijk in het algemeen bekeerd naar de Protestantse kerk. Toch zijn er nog 15 procent Rooms Katholiek. Vroeger tijdens de Ierse immigratie uit het Verenigde Koningrijk kwamen er best wel wat Ierse mensen naar Nieuw Zeeland. Deze Ieren waren Katholiek. Hierdoor hebben zij vroeger de 15 procent gemaakt. Uiteindelijk in 2006 is het officieel verklaard dat christendom het meest voorkomende religie is in Nieuw Zeeland. Dit getal echter is aan het dalen. Ook de Anglicaanse Kerk is aan het dalen terwijl van de Anglicanen veel mensen Katholiek worden.
6. De bevolking in Nieuw Zeeland
De bevolking van Nieuw Zeeland is in totaal bijna 5 miljoen mensen. Hiervan zijn 68 procent van een Europeaanse afkomst. Deze Europeaanse afkomst zijn merendeels van het Verenigd Koningrijk, Nederland, Duitsland en zoals genoemd Ierland. 14 procent van de bevolking zijn de Maori mensen die natuurlijk een Nieuw Zeelands afkomst hebben omdat zij dus de eerste mensen zijn die in het stuk land geleefd hebben. de overige 17 procent van de bevolking hebben een Aziatische afkomst.
7. De naam ''Nieuw Zeeland''
Een grappige feit. De naam Nieuw Zeeland klinkt heel erg bekend. Wij hebben namelijk een provincie genaamd Zeeland. De eerste echte naam die Nieuw Zeeland gekregen heeft is ''Stateland''. Er werd namelijk gedacht dat dit land verbonden was met de Stateneiland. De Stateneiland was ook een oud Nederlandse kolonie die in Zuid-Amerika zat. Toen de ontdekkingsreiziger Hendrik Brouwer een ontdekking maakte in 1643, heeft hij bewezen dat Nieuw Zeeland niet verbonden zat aan de Zuid Amerikaanse kolonie. Hiervoor moest daarom een nieuwe naam bedacht worden. Er werd uiteindelijk besloten dat de nieuwe naam ''Nova Zeelandia'' vernoemd naar de Nederlandse provincie Zeeland. Toen daarna de kolonist James Cook Nieuw-Zeeland volledig gekoloniseerd heeft heeft hij simpelweg de naam in het Engels vertaald naar ''New Zealand''.
Het is ook zo dat de Maori Nieuw Zeeland een naam had gegeven voor dat de kolonisten er al waren. De Maori mensen hebben Nieuw Zeeland de naam ''Aotearoa'' genoemd, maar dit is niet voor het hele continent. Deze naam is alleen bedacht voor het stuk land waarop zij waren.
8. Tot slot
Nieuw Zeeland is een mooi land, ver van Nederland maar met een mooi verhaal en een prachtig stuk land met exotische dieren. Een mooi land om een keer te bezoeken. Behalve dat Nieuw Zeeland een interessante geschiedenis heeft is heeft het ook een prachtig stuk land om te bezoeken en te bewonderen. Ook heeft Nieuw Zeeland een mooi klimaat, merendeels tropisch warm met soms wel wat regenval. Daarom raad ik aan om naar het noordeneiland te gaan op vakantie want daar is het weer bijna altijd lekker. terwijl het zuideneiland wel wat naar weer kan krijgen.