Vakantie in Nieuw-Zeeland, het prachtige Egmont National Park en meer!

Nieuw-Zeeland is een van de mooiste plekken op aarde. De natuur is verbluffend, vanwege haar schoonheid, maar ook vanwege de variatie. Je zult er misschien niet stil bij hebben gestaan, maar Lord of the Rings is in zijn geheel opgenomen op dit eiland. Dus zowel de rustige hobbitvalleien als het woeste Mordor gebied, zijn allemaal op hetzelfde eiland te vinden. Verder zijn er een heleboel vriendelijke mensen, en zijn er ook genoeg activiteiten. Sterker nog, er is zoveel te doen dat het moeilijk is om te beslissen waar je naartoe gaat. Wij geven hier een paar handige tips van toeristische bestemmingen die je zeker een keertje wilt zien. Lees verder!

Het mooie Egmont National Park

De grootste trekpleister in dit prachtige park is de Taranaki vulkaan. Het park is heel erg rond, wat erg opmerkelijk is. Het middelpunt van het park is de vulkaan, hieromheen loopt prachtige bebossing. De Taranaki is 2518 meter hoog, en daarom dus een flinke berg. Hoewel de Taranaki er nog steeds spectaculair uitziet, is deze inmiddels niet meer actief. Het is een zogenoemde slapende vulkaan. Het is dus volkomen veilig om hiernaartoe te gaan. De laatste keer dat de vulkaan explodeerde was in 1755. In de winter is de vulkaan met sneeuw bedekt, wat er erg spectaculair uitziet. Het mooie van dit park is dat de entree volkomen gratis is. Het is mogelijk om er dagenlang rond te trekken. Bereid je in zo’n geval wel goed voor!

Een vulkaan kan veel vernietigingen aanrichten, maar het heeft ook zo zijn positieve aspecten. De vulkaan heeft er namelijk voor gezorgd dat de grond er omheen heel vruchtbaar is. Hierdoor is er een enorm bosrijke omgeving ontstaan. Die werkelijk waar prachtig is. Het is misschien wel het mooiste natuurpark in Nieuw-Zeeland. Hoewel er nog wel meer gegadigde zijn. Het park is ook makkelijk begaanbaar, ook voor onervaren klimmers.

Hiken en Egmont National Park 

Je kunt het park per auto bereiken. Er zijn namelijk drie verharde wegen. Deze leiden allemaal tot een parkeerplaats halverwege de berg. Vanaf dit punt kun je verder hiken. Er zijn talloze paden waaruit je kunt kiezen. In totaal 140 kilometer! Genoeg om te kiezen dus. Wanneer je ergens wilt overnachten om vervolgens het park te bezoeken, dan kan je dat het beste doen in New Plymouth. Het park is ook het makkelijkst te bereiken vanuit deze stad. Wanneer je naar de top van de Taranaki wilt klimmen moet je goed voorbereid zijn. Dit is namelijk niet een gemakkelijke beklimming.

Er zijn in totaal 13 ingangen, het park is dus erg toegankelijk. Wanneer je het ‘around the mountain circuit’ neemt ben je 3 tot 5 dagen onderweg. Dit is de langste hike die je kunt nemen, en een enorme uitdaging.

Er zijn ook genoeg andere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het Pouakai Circuit, deze duurt twee dagen. Zowel het begin als het einde vindt plaats in Noord-Egmont. Je trekt recht door het Ahukawakawa gebied. Je kunt ook de overblijfselen zien van een andere oudere vulkaan, de Pouakai.

Natuurlijk is het ook mogelijk om korte wandelingetjes te maken wanneer je daarvan houdt. De bekendste zijn in Dawson Falls en in East Egmont. Maar er zijn nog een aantal andere.

Natuurlijk wil de ultieme hiker ook gewoon de top halen. Dit is een prestatie waar je trots op kunt zijn en waar je jouw vrienden nog jarenlang mee lastig kan vallen, met het vertellen van sterke verhalen. Wij begrijpen dat iedereen de top wil bereiken, maar toch raden we dit af voor mensen die geen ervaren klimmer zijn. Het is namelijk een loodzware hike. Je doet er zo’n 8 uur over. Maar dit is niet het probleem. Er ligt ook, vooral in de winter, veel sneeuw en ijs. Hierdoor is het erg glad en moeilijk begaanbaar. Je moet dus een hele goede uitrusting hebben, en ervaring hebben met het klimmen in winterse omstandigheden.

Gisborne is ook leuk om te bezichtigen

Gisborne is een hele fijne plek om een keer te bezoeken. Deze plaats wordt ook wel ‘Gizzy’ genoemd. En is vooral bekend vanwege de toffe surfstranden. De geschiedenis van deze plaats is ook uitermate interessant. Het was het eerste stukje land dat kapitein James Cook zag toen hij aan kwam varen met zijn schip de ‘Endeavour’. James Cook staat natuurlijk bekend als de ontdekker van Nieuw-Zeeland. Of hij echt de ontdekker is, daar verschillen de meningen over. Natuurlijk werd het eiland al bewoond door de Maori, die er dus eerder waren. Ook was Cook niet de eerste westerling die het eiland aantrof. Abel Tasman had Nieuw-Zeeland al eerder gezien, echter zijn ontdekkingsreis was minder succesvol, waardoor Cook toch bekend staat als de ontdekker van Nieuw-Zeeland. Cook was niet zelf de persoon die als eerst het eiland zag. De matroos Nicholas Young, zag het als eerste. Natuurlijk steek Cook, als de baas van het schip, met de eer.

Wat kun je doen in Gisborne?

Allereerst kun je genieten van de zon. Gisborne ligt namelijk helemaal in het oosten waardoor hier als eerst op onze aardbol de zon opkomt. Het is verder een erg rustiek stadje, mooie gelegen tussen de bergen. Er heerst een hele relaxte sfeer, en er zijn indrukwekkende stranden waar je naartoe kunt gaan. Vanwege het goeie klimaat wordt er ook erg veel aan fruitteelt gedaan in de omgeving van Gisborne. Er worden appels, druiven, en kiwi’s verbouwd.

De belangrijkste reden om Gisborne te bezoeken zijn echter de fraaie stranden waar je goed kan surfen. Er zijn namelijk uitstekende golven. Hierdoor kun je er uitstekend surfen. Een ander bijkomend voordeel, sommige baaien zijn meer geschikt voor beginners en andere juist weer voor de wat meer ervaren surfers. Er is dus altijd wat te kiezen dat goed bij jou past.

Je kunt wanneer je dat wilt ook wat leuke dingen bezichtigen. Je hebt bijvoorbeeld de Toko Toru Tapu kerk. Dit is een Maori-kerk, en een van de grootste van Nieuw-Zeeland. Verder heb je ook het Tairawhiti museum. Hier is zowel Maori als Europese kunst te zien.