Nieuw Zeelandforum
       Forum  |  Links  |  Resultaten enqu√™te  |  Info  |  Faq  

30-8-2006, 15:20

kinderen, leerplicht

, Liesbeth Klaver

Graag willen wij met onze tweeling van 6 in januari naar Nieuw Zeeland. Het is belangrijk dat ze meegaan omdat er wellicht een emigratie in het verschiet ligt, echter de leerplicht ambtenaar ziet het als vakantie en geeft dus geen toestemming. Uitschrijven uit de gemeente lijkt een oplossing, maar kan dat ook voor korter van 9 maanden? Wie weet hier meer over?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Liesbeth Klaver
30-8-2006, 15:52

Re: kinderen, leerplicht

, Mark

Hoi Liesbeth,

Ik weet niet voor hoe lang je wilt gaan, uit ervaring weet ik dat een aantal weken mogelijk moet zijn, liever niet zonder toestemming daar er fikse boetes tegenover staan.
Indien voor langere tijd dan zal de tweeling vervangende lessen dienen te krijgen, dit kan door de ouders worden gedaan, helaas hier geen ervaring hoe men dit regelt.
Succes.

Mark.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Mark
30-8-2006, 16:10

Re: kinderen, leerplicht

, Pim B.

Liesbeth, eigenlijk heeft de ambtenaar ook gelijk toch ?

het heeft vele haken en ogen lijkt me:

Gevonden info:
==========

Vakantie buiten de schoolvakanties om, mag dat?

------------------------------------------------------------ --------------------
Als een leerling gegronde redenen heeft om meer dan tien dagen te verzuimen binnen een schooljaar, dan moet de leerplichtambtenaar daarvoor toestemming geven.
Als het gaat om vakantie buiten de schoolvakanties om, dan mag de schooldirecteur slechts ťťn keer per schooljaar vrij geven voor maximaal tien dagen. Deze regeling is bovendien uitsluitend bestemd voor kinderen van ouders met een beroep dat het onmogelijk maakt binnen de vastgestelde schoolvakanties met vakantie te gaan, denk aan de agrarische sector of de horeca.

Wat voor sancties zijn er als je je niet houdt aan de leerplichtwet?

------------------------------------------------------------ --------------------
Als er sprake is van ongegrond verzuim zijn ouders en leerlingen (vanaf 12 jaar) aansprakelijk. Zij kunnen worden gestraft met hechtenis van ten hoogste een maand of een geldboete van de tweede categorie. Volgens het Wetboek voor strafrecht komt dit neer op een bedrag van tenminste 2 euro en ten hoogste 2.250 euro. Naast geldboetes, kan er voor spijbelende leerlingen ook sprake zijn van taakstraffen.

++
Als je je uitschijft uit de gemeente heeft dat veel gevolgen, zie hieronder:

Als je je wilt / gaat uitschrijven, denk dan aan het volgende:

1) indien je nog verzekeringen hebt lopen in NL, geef dan aan je verzekeraar door dat je je uitschrijft. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de dekking, en mogelijk verkrijg je dan premierestitutie.

2) Zet je zorgtoeslag stop, indien je die hebt aangevraagd. Hierop heb je namelijk geen recht meer als je je uitschrijft.

3) De opbouw voor AOW (uitkering / pensioen) wordt tijdelijk stopgezet (korting van 2% per uitgeschreven jaar op de uiteindelijke uitkering, voor zover daar tegen die tijd nog van over is). Eventueel bij te verzekeren via www.svb.nl.

4) Geen ANW uitkering (nabestaanden). Indien je niet getrouwd bent en geen kinderen hebt, is dit niet van toepassing. Eventueel bij te verzekeren via www.svb.nl.

5) Geen kinderbijslag.

6) Als je op een wachtlijst staat voor een huurwoning, of een huurwoning hebt via de gemeente, kan het ook problemen opleveren. Afhankelijk van de situatie, dien je hierover te overleggen met je verhuurder.

7) Gevolgen belastingaangifte: bij de eerstvolgende belastingaangifte zal je een M-formulier toegezonden krijgen, waarop je je situatie (inkomsten) in het buitenland kunt toelichten. Je kan hierover met je regiokantoor van de belastingdienst contact opnemen indien je financiŽle situatie ingewikkeld is. Indien je in het buitenland geen inkomsten hebt, zijn er verder geen significante gevolgen, volgens opgaaf van de belastingdienst.

.. of dus uitschrijven uit de gemeente de oplossing is ??

probeer de vakantie te plannen in een andere maand, indien mogelijk ..

Pim

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Pim B.
30-8-2006, 16:18

Re: kinderen, leerplicht

, janet

Ik heb van de middelbare school van mijn 2 kinderen toestemming gekregen voor een maand, met de opmerking, als de inspektie er achter komt is het je eigen verantwoordelijkheid. We hebben via internet (een laptop met internetverbinding) huiswerk gedaan, het ene kind liep na afloop voor op de klas, de andere achter, ligt aan de medewerking van de leerkrachten en aan de vlijt van de leerling en ouder. De school had begrip voor ons verzoek en wenste ons sukses met de keuzes. Ik heb wel mijn verzoek met een goede motivatie schriftelijk moeten vastleggen en inleveren bij de school.
Sukses, het hangt af van de welwillendheid van de school van je kinderen.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar janet
30-8-2006, 16:48

Re: kinderen, leerplicht

, Marieke

Wellicht dat je deze vraag eens kunt stellen op een forum van mensen die met de zeilboot voor een jaartje weggaan en de kinderen meenemen. Dit komt namenlijk vrij regelmatig voor in zeilers kringen en daar zou je dus wellicht een wat concreter antwoord kunnen krijgen.

Wat ik weet is dat de ouders vaak via thuis scholing de kinderen zelf les moeten geven. Er is een instantie die van te voren kan opgeven welke stof de kinderen moeten behandelen in dat jaar.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Marieke
30-8-2006, 16:34

Re: kinderen, leerplicht

, Vera

Dag Liesbeth,

Waar woon je? Nederland of BelgiŽ?
Ik heb er geen idee van hoe het in Nederland gaat, maar in BelgiŽ ken ik de wet hierover vrij goed. Hier (in BelgiŽ) is er leerplicht. Leerplicht en schoolplicht zijn twee totaal verschillende begrippen. Schoolplicht betekent dat je kinderen op regelmatige basis naar school gaan en afwezigheden gewettigd worden met een ziektebriefje.
Leerplicht (zoals in BelgiŽ) betekent dat je verplicht bent om jouw kinderen onderwijs te geven. Hoe je dit doet, dat kan je als ouder zelf kiezen. Je moet wel bewijzen dat jouw kind wel degelijk onderwijs geniet. Wanneer ze naar school gaan is dit bij deze bewezen. In geval van thuisonderwijs kan je dit doen door bijvoorbeeld: examens meedoen aan een school of aan de examencommissie (middelbaar onderwijs), toetsen meedoen in een lagere school die tot medewerking bereid is,...

Uiteraard kiezen ouders doorgaans voor onderwijs op school gegeven en scholen gebruiken de term leerplicht om leerlingen aan te manen de lessen regelmatig te volgen en niet onnodig afwezig te zijn, spijbelen te vermijden,... Dus een zeer pedagogische en logische reden.
Maar scholen misbruiken het begrip leerplicht nogal eens om kinderen te dwingen om steeds aanwezig te zijn, ondanks een geldige reden voor afwezigheid. Deze zeer regelmatige aanwezigheid is dan echter van belang voor de school, zodat ze subsidies voor jouw kinderen krijgen. (de telling gebeurt in BelgiŽ in februari en gaat over de periode september tot februari)
Ik woon in BelgiŽ en mijn beide kinderen zijn in de eerste 2 jaar van de lagere school telkens 3 maanden afwezig geweest. Zonder ťťn enkel probleem. Ja, natuurlijk, de school was er niet tevreden mee, maar het was volledig in orde en wettelijk. Mijn kinderen hadden ook steeds 84 ŗ 89 % op het einde van het jaar, zodat er zeker bewijs van onderwijs was.
Onderschat het thuisonderwijs echter niet, want je moet zelf ook echt wel op de hoogte zijn ofwel priveleerkrachten inhuren wat peperduur is. Je wilt tenslotte niet dat jouw kind 'achterop' geraakt. Het is ook niet altijd zo eenvoudig om aan jouw eigen kind onderwijs te geven. Mijn kinderen zagen mij toch meer als speelkameraad dan als leerkracht. :) Wat wel een voordeel is: een kind dat alleen onderwijs krijgt, leert veel vlugger dan in groep.
Voor kinderen in de lagere school valt dat allemaal enorm mee. Elke dag even samen lezen, tellen, rekenen (tot 10 tegen november en tot 20 tegen het einde van het jaar), de tafels (tot 20) en je bent er. Wij deden het rekenen al spelend in de auto en het lezen was superleuk 's avonds. Je hoeft niet altijd stil op een schoolbank te zitten om iets bij te leren.
Mocht je meer willen weten, mag je altijd privť mailen.
Succes alvast !

Vera

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Vera
30-8-2006, 17:30

Re: kinderen, leerplicht

, Vera

Liesbeth

Nog even een bedenking. Jouw kinderen zijn 6 jaar? Ze starten dus pas in september in het eerste leerjaar (groep 2 in Nederland?) Ik zou dit nooit doen in het begin van het schooljaar en al zeker niet in het begin van het eerste leerjaar wanneer de kinderen pas starten met leren lezen en dergelijke.
Dit om allerlei redenen: zo is de klasgroep al gevormd wanneer je terugkomt, wat een extra belasting voor jouw kinderen wordt. De basis van het lezen en rekenen is er nog niet. Deze basis wordt veel beter en doordachter gegeven door een leerkracht. (wij hoefden 'maar' verder in te oefenen)
Een andere, en voor mijn kinderen zeker niet minder belangrijke reden, is dat de meeste kinderen op die leeftijd nogal trots zijn op wat ze kunnen en dit graag tonen aan de andere kinderen. Op die manier is een klasgroep voor het kind stukken meer stimulerender dan een thuissituatie.
Wanneer je die stap zet, doe dit liever in de tweede trimester. Dan voelt het kind zich terug 'thuis' wanneer het terug op school komt en kan hij/zij lekker vertellen over de reis. Mijn kinderen keken er telkens naar uit om terug naar school te gaan en terug bij hun vriendjes te zijn. De school moet leuk en aantrekkelijk blijven, ook de reis. Beiden mogen elkaar geen extra belasting geven.
Even uitkijken dus.
Groetjes,
Vera

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Vera
30-8-2006, 20:58

Re: kinderen, leerplicht

, anja

hi liesbeth, je kunt toestemming vragen aan de burgemeester, dat hebben wij gedaan, de school had werk meegegeven en iedere dag hebben we onze 3 kinderen *les* gegeven, toen we terug kwamen konden ze zo de draad weer oppakken, maar inderdaad de leeftijd van 6 jaar is een moeilijke keus, alhoewel ze denk ik als je terug komt met wat extra bijles ook zo wel weer mee draaien op het nivau van de klas, succes met je beslissing. anja.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar anja
30-8-2006, 22:30

Re: kinderen, leerplicht

, Marjan

en er is altijd nog de wereldschool (www.wereldschool.nl) alhoewel ik betwijfel of dit het waard is voor zon korte periode.

reageer op dit bericht in het forum
31-8-2006, 23:12

Re: kinderen, leerplicht

, Liesbeth Klaver

Beste allen,

Erg bedankt voor al jullie reacties en nuttige informatie! Gisteren realiseerde ik mij dat vrienden van ons een paar jaar geleden ook een wereldreis hebben gemaakt van 3 mnd samen met hun 3 kinderen.
Hun ervaring was dat het wettelijk gezien het voor de leerplicht ambtenaar nagenoeg onmogelijk is om toestemming te geven. Zij hebben zich dus ook uitgeschreven uit de gemeente, voor onbepaalde tijd. Daarnaast hielden zij gewoon hun baan aan en ontvingen zij normaal salaris omdat zij beiden gebruik maakten van hun betaalde ouderschapsverlof (ja, ja kennen ze dit soort luxe in Nieuw Zeeland?). Zaken als AOW waren daardoor geen probleem.
Hun kinderen hebben ze zelf ongeveer 2 uur per dag les gegeven. Bij terugkomst bleken ze eigenlijk geen achterstand te hebben opgelopen en zijn ze ook als normaal overgegaan naar het volgende leerjaar. Dit hoor ik trouwens ook van remedial teachers.

Enfin, ik houd jullie op de hoogte van onze bevindingen.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Liesbeth Klaver
17-9-2006, 23:18

Re: kinderen, leerplicht

, Kai van der Bijl

Beste Liesbeth

Ik heb zelf heb tickets in huis voor een reis naar Nieuw zealand om mijn broer te bezoeken (twee weken meer dan de kerstvakantie) , dus we gaan in elk geval!Ik ben nog aan het zoeken hoe ik het moet regelen. Het uitschrijven uit de gemeente zou ik wel meer over willen weten.
Als ouders hebben we gewoon dagen opgespaard voor de vakantie. Kun je je makkelijk uitschrijven bij de gemeente, kun je ook alleen de kinderen uitschrijven voor 4 weken?
Kunje me daar iets meer over laten weten hoe je vrienden dat geregeld hebben
Alvast bedankt


Kai

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Kai van der Bijl
1-9-2006, 12:49

Re: kinderen, leerplicht

, niels meijerink

Dag Liesbeth,

Er is ook een yahoo group over dit onderwerp met nogal wat ervaringen en nuttige tips: http://groups.yahoo.com/group/langdurig-op-reis-met-kinderen /
Veel plezier met de voorbereidingen, Niels

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar niels meijerink
18-9-2006, 13:04

Re: kinderen, leerplicht

, ellen

wij komen net terug van een gesprek met de leerplichtambtenaar. ook wij willen in april/mei met onze zoon van (dan net) 6 jaar 5 weken naar australie. wij willen daar erg goede vrienden bezoeken. natuurlijk is dit een vakantie en daar hebben wij ook geen verhaaltjes omheen verzonnen. een deel van de reis valt in de meivakantie en paasvakantie. hij mist in totaal 15 schooldagen. de school heeft een positef advies gegeven en ziet geen bezwaar in de ontwikkeling van onze zoon.

Toch krijgen wij geen toestemming om te gaan. Ook al begrijp ik dat de wet er is en wij ons daar naar moeten schikken vraag ik me af waarvoor die wet in het leven is geroepen. Dat was toch om kinderen te beschermen; om geen kinderen met een leerachterstand in het onderwijs te krijgen? Leren is verplicht. Maar moet dit perse in de schoolbanken of kan dit ook buiten school, op reis met veel indrukken. een jongetje van 6 dat dan aan het einde van groep 1/2 zit (en daar dan ook niet veel meer te zoeken heeft op ontwikkelingsgebied); heeft die soms niet meer aan een reis van 5 weken waar hij van alles ziet en indrukken opdoet? De ambetnaar stelt dat je daadwerkelijk bij een school in australie moet zijn ingeschreven, leren doe je in de schoolbanken en het telt niet als we zelf met onze zoon oefeningen doen onderweg!

Ik weet, ik redeneer erg vanuit onze eigen situatie en wellicht is het gewoon mijn frustratie dat je als ouder niet zelf kunt beslissen hoe en wat. We zullen geen mazen in de wet gaan zoeken (uitschrijven bij gemeente enz.). Wij hebben eerlijk aangegeven wat we willen, hoe we het hebben beredeneerd en dat we overleg gevoerd hebben met de school. De leerplichtambetnaar houdt vol en het blijft nee. Gemiste kans vind ikzelf.

Mocht iemand in vergelijkbare situatie onlangs wel een ja hebben gekregen dan hoor ik het graag. wie weet kunnen we dat nog laten zien aan 'onze' leerplichtambetnaar!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar ellen
18-9-2006, 13:25

Re: kinderen, leerplicht

, niels meijerink

Dag Ellen,

Ik ben het helemaal met je eens dat het een gemiste kans is, heb wel eens ergens gelezen dat Nederland het enige land ter wereld is, samen met Noord Korea, dat naast leerplicht ook een schoolplicht heeft! Ik vraag me af hoelang ze dit willen volhouden, nu iedereen wel de worst van 'een tijdje ertussenuit' van de levensloopregeling voorgehouden krijgt, maar die kun je vervolgens alleen invullen als je geen kinderen hebt. Er zijn wel gevallen bekend die wel toestemming hebben gekregen, maar dat zijn echt uitzonderingen en geven geen enkel precedent voor andere gevallen. De leerplichtambtenaar mag dat volgens mij zelf bepalen en de ene is daar nu eenmaal coulanter in dan de andere.

Op de nieuwsgroep die ik hierboven heb aangegeven kun je talloze gevallen vinden van mensen met dezelfde ervaringen, slechts een paar hebben toestemming gekregen. Kijk daar eens, volgens mij kun je ook alleen je kinderen uitschrijven, dan loop je in ieder geval geen risico. Maar voor die 15 dagen... de kans dat ze erachter komen is natuurlijk niet heel groot en als je het goed geregeld hebt met school, dan zou ik het wel weten!

Sterkte met de afweging, Niels

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar niels meijerink
19-9-2006, 13:18

Re: kinderen, leerplicht

, Liesbeth Klaver

Beste Kai, Ellen en anderen,

Ben even druk geweest, vandaar nu pas een verslag van ons gesprek met de leerplichtambtenaar. Dat was als voorspeld: deze kan gezien zijn wettelijke mogelijkheden geen toestemming geven. Zoals hijzelf aangaf, het heeft echt geen zin hiermee bij hem aan te kloppen. Het hoofd van de school was van deze wetgeving wel op de hoogte maar had gedacht dat voorbereiding op migratie wel een geldige reden zou zijn geweest. Op de link van Niels staat een goed uitgebreid bericht hoe je je kinderen kunt uitschrijven (is volgens de schrijfster een fluitje van een cent en ook onze vrienden konden dit beaamen). Mocht het niet lukken om dit te openen (je moet eerst lid worden van de discussiepgroep), mail dan even, dan is het misschien goed het hele bericht ook hier te plaatsen.
Verbaasd hierover was ik niet. Omdat wij ondernemers zijn hebben wij vaak te maken met de Nederlandse wetgeving die er nogal eens van uit gaat de de burger en de werknemer deze naar hun idee ingewikkelde maatschappij echt niet meer kunnen begrijpen en dat de overheid moet zorgen dat de burger niets zal overkomen. Daar krijg je overmatige regelgeving van die paternalistisch is en die vaak best een grote concessie doet aan het zelfbeschikkingsrecht van mensen. Door MKB-Nederland is becijferd dat al deze regelgeving een (MKB)bedrijf in Nederland ongeveer Ä40.000,- per jaar kost. Voor een kleine organisatie als de onze (5 mensen incl 3 werknemers) is dit eigenlijk een niet meer te verantwoorden overhead.
Ons oog viel dus niet op Nieuw Zeeland vanwege fysieke ruimte enz. maar omdat het volgens de Wereldbank tweede op de wereldranglijst staat na Singapore als het gaat om het vestigingsklimaat voor ondernemingen. (Nederland staat op de 22e en er wordt gewaarschuwd voor verder afzakken) Is er iemand die hier meer over kan vertellen? We zijn technici, dus niet agrarisch, en dus erg benieuwd hoe het is om in NZ te ondernemen. Hoe zit het bijv. met r.o. wetgeving, hoe met de flexibiliteit in de arbeidsmarkt, zijn er voldoende hoger geschoolden, hoe zit het met arbo-wetgeving, is de overheid efficiŽnt georganiseerd (maw krijg je ook drie ambtenaren over die vloer die over hetzelfde allemaal met tegenstrijdige wetgeving aankomen, worden er circulaires uitgestuurd die later weer worden ingetrokken enz.), zijn er ook zoals in Nederland (vanwege de vergrijzing) veel bedrijven te koop en wat voor soort bedrijven dan? enz. enz. Ik ben benieuwd!

Groeten, Liesbeth.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Liesbeth Klaver
27-8-2020, 11:50

Re: kinderen, leerplicht

, Marc

Met betrekking tot de leerplicht is deze pagina misschien nog wel interessant:

https://www.reiskoe.nl/handleiding-leerplicht-op-wereldreis-alles-wat-je-moet-weten/

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Marc


Inloggen

Om in het forum te schrijven of forumleden via het forum privémailtjes te sturen, moet je eerst inloggen.
Vul je emailadres en je wachtwoord in en klik op 'inloggen'. Om ingelogd te kunnen zijn moet je browser cookies accepteren. Als je ingelogd bent, blijft dat een paar maanden geldig, tenzij je weer uitlogt.

E-mailadres:
Wachtwoord:
 


Aanvraag wachtwoord

Heb je nog geen wachtwoord? Vraag het hier aan. Het wachtwoord wordt naar je emailadres verzonden *.

E-mailadres:
 

Wachtwoord vergeten?

Ben je je wachtwoord vergeten? Vul je emailadres hier in en laat je wachtwoord naar je e-mailadres sturen *.

E-mailadres:
 
* Soms komen mailtjes van het forum niet aan. Het betreft dan vaak hotmail.com adressen (of live.nl of outlook.com). Als de mail door zo'n emailprovider wordt tegengehouden, dan krijg je het mailtje met je wachtwoord niet. Je kunt dan het beste een ander emailadres proberen. Als het niet lukt om je wachtwoord toegestuurd te krijgen, vertel het ons dan via het contactformulier