Nieuw Zeelandforum
       Forum  |  Links  |  Resultaten enquête  |  Info  |  Faq  

10-10-2011, 15:16

Fietsen in NZ - TIPS?!

, Floor

Graag wil ik een fietstocht gaan maken door NZ in oktober volgend jaar (eerst afstuderen!). Heeft er iemand tips hoe ik dit het beste kan regelen (c.q. reis, fiets, klimaat...) en misschien tips voor mooie fietstochten in NZ?

reageer op dit bericht in het forum
11-10-2011, 3:49

Re: Fietsen in NZ - TIPS?!

, Ingrid, Paraparaumu

Hoi Floor,

Leuk fietsen in NZland :-)
Maar wees bewust dat fietsen in NZland anders is dan fietsen in Nederland.

Allereerst is het verkeer niet berekend of heeft nooit geleerd hoe om te gaan met fietsers en vice versa trouwens.
Er zijn weinig tot geen fietspaden dus je zult vaak op de 'grote' weg fietsen.
Ik geloof dat er op het Zuidereiland een heel erg mooie fietsroute is, zonder auto's naast je trouwens.
Verder kan het best tegen vallen als je niet zo getraind bent want de heuvels zijn hier toch hoger dan verwacht.
Ik zou zeggen neem je eigen fiets en apparatuur mee. Ik denk dan veelal aan wat bredere banden met goed uitgeruste materialen.

Ik denk dat wellicht andere mensen hierover een beter geinformeerde tips kunnen geven.
Verder kun je natuurlijk ook met de bus van plaats naar plaats reizen en als je wilt een aantal stukken met de fiets doen. Met een WHV kun je natuurlijk een jaar blijven en werken.

Success met uitzoeken van je reis en niet te vergeten met je afstuderen. Je zult zeker een unieke reis hebben hier, met of zonder fiets :-)

Ingrid

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Ingrid, Paraparaumu
11-10-2011, 23:32

Re: Fietsen in NZ - TIPS?!

, Frank

Hi Floor,

Zoals Ingrid al aangaf is het fietsen in NZ is iets anders dan in NL. Aardig wat automobilisten bezitten zelf een fiets en zullen met een wijde boog om je heen gaan als ze je inhalen. Maar niet iedereen is zo netjes, dus het blijft heel goed opletten en defensief rijden zoals ze dat zo mooi noemen. Laat je hierdoor niet ontmoedigen, NZ is een prachtig land om in rond te fietsen en met common sense kom je een heel eind.

Ik zou zou zelf de grote wegen zoveel mogelijk mijden. Niet zo interessant om te rijden en meestal gevaarlijker.

NZ is druk bezig om een heel netwerk van cycle trails aan te leggen. Deze zijn MTB only voor zo ver als ik weet. Kijk op http://www.nzcycletrail.com/ voor meer info.

Verder is er ook nog de Queen Charlotte Track die je met een MTB kunt fietsen: http://www.qctrack.co.nz/track/bike/

De Otago Rail Trail (langs een oude spoorlijn) is een absolute aanrader:
http://www.otagorailtrail.co.nz/

Succes met je voorbereidingen!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Frank
12-10-2011, 2:19

Re: Fietsen in NZ - TIPS?!

, ingrid

Het is maar dat je het weet ;)
http://www.stuff.co.nz/the-press/national/5774083/Cyclists-warned-to-watch-for-mauling-magpies

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar ingrid
12-10-2011, 9:15

Re: Fietsen in NZ - TIPS?!

, Anita, Blenheim

Ook in Zuid-Afrika is het niet veilig fietsen :

http://www.stuff.co.nz/oddstuff/videos/5773820

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Anita, Blenheim
12-10-2011, 6:46

Re: Fietsen in NZ - TIPS?!

, Elly

Als je over tracks wilt gaan dan is de Heaphy Track een absolute aanrader, maar je moet wel wat ervaring met moutain biking hebben. De Queen Charlotte Track is makkelijker. Het is echter alleen open in een beperkt seizoen van 1 mei tot 30 September (dus het lukt niet voor jou Floor). Het is een proef gedurende drie seizoenen. Het eerste seizoen is net geweest en het was een doorslaand sukses. De Heaphy Track is in het Kahurangi National Park in de top van het zuid-eiland en is 78.4km lang en is het gehele jaar open voor trampers en onderdeel van de 12 Great Walks van NZ.

Meer info kun je hier vinden http://www.doc.govt.nz/upload/documents/parks-and-recreation/activity-finder/mtn-biking/heaphy-track-mountain-biking-trial.pdf Logistiek is de Heaphy een beetje problematisch maar er zijn geweldige mensen in Golden Bay die je hier graag mee helpen!

Heb zelf het gevoel dat fietsen op het Zuid-Eiland iets makkelijker/vlakker is dan het Noord-Eiland. Het klinkt vreemd omdat op het Zuid Eiland de bergen zijn, maar de wegen zijn op de vlakkere plekken, Ik denk dat Anita uit ervaring kan spreken op dit gebied.

Als je het technisch aan kunt dan denk ik dat er geen mooiere tocht is in NZ dan deze.

Cheers
Elly

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Elly
15-10-2011, 4:43

Re: Fietsen in NZ - TIPS?!

, Anita, Blenheim

Ja Elly, dat kan ik inderdaad - heb inmiddels contact met Floor.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Anita, Blenheim
15-10-2011, 8:13

Re: Fietsen in NZ - TIPS?!

, Elly

Sweeeeet.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Elly
15-10-2011, 18:23

Re: Fietsen in NZ - TIPS?!

, gerco

Hoi Floor

Wij hebben begin 2008 een fantastische fietstocht gemaakt door Nieuw Zeeland van drie maanden. Ik weet niet hoe lang je van plan bent om te gaan en hoe het zit met het weer in oktober, maar wij vonden drie maanden eigenlijk niet lang genoeg en hadden graag een half jaar rondgefietst, haha! Naar mijn idee is NZ een ideaal fietsland, maar het hangt natuurlijk af van wat je wilt. Natuurlijk, er zijn (vrijwel) geen fietspaden, maar die zijn er buiten Nederland sowieso niet zo veel. Daarom moet je extra oppassen voor automobilisten en vrachtwagens. Maar over Italië hoor je bijvoorbeeld ook verschrikkelijke verhalen qua verkeer, terwijl wij het daar geweldig vonden... Hier een aantal tips op een rijtje:

- fiets meenemen in het vliegtuig gaat op zich prima (inpakken in doos of fietspyama). Hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Voorwaarden verschillen nogal per maatschappij, dus het loont de moeite om goed te informeren. Als je in NL al een goeie fiets hebt is dit zeker te overwegen. Als je toch nog een fiets zou moeten aanschaffen, of voor een korte periode gaat, kun je huren of ter plekke kopen overwegen.
- fietsen en kamperen in NZ is geweldig. Vergeleken met Europa zijn de gewone campings enorm uitgebreid (schuilruimtes, picknicktafels, koelkasten, tv-rooms, keukens inclusief pannen en bestek, BBQ's, betaalbare hutten bij slecht weer, veel andere trekkers, supergezellig dus) en de DOC campings zijn erg basic maar ook erg goedkoop en liggen op de mooiste plekjes. In principe kun je dus met een behoorlijk basic uitrusting en een klein tentje toe.
- draag altijd een helm (is ook gewoon verplicht trouwens)
- monteer een achteruitkijkspiegeltje op je fiets. Dat scheelt veel hartverzakkingen...
- koop goed spul tegen de sandflies
- liever een fiets met brede (26 inch) banden (a la mountainbike) en een behoorlijk profiel, in plaats van dunne banden en 28 inch wielen. De mooiste routes zijn vaak gravelwegen en dan heb je daar erg veel voordeel bij. Het is doodzonde om deze wegen te vermijden.
- het Noordereiland is inderdaad veel zwaarder fietsen dan het Zuidereiland. Net zoals de Eiffel zwaarder kan zijn dan bijvoorbeeld de Alpen (afgezien van de echte passen). Veel korte steile klimmetjes (en daar zijn er nogal veel van op het Noordereiland) zijn veel vermoeidender dan één lange geleidelijke.
- koop Pedaller's Paradise, dé fietsgids voor NZ van Nigel Rushton (http://www.paradise-press.co.nz/ppguides.html): erg basic, maar sympathiek vormgegeven boekjes met ongelofelijk veel relevante informatie (hoogteprofielen, routebeschrijving, overnachting, winkels, etc etc). Het duurt even voordat je de logica van het boekje snapt (tenminste, dat gold voor mij), maar dan werkt het geweldig. In combinatie met een goede kaart ben je dan al heel ver (wij hadden een boekje van Hema Maps, ook in kleine variant verkrijbaar)
- NZ heeft niet heel veel wegen, maar vermijd in ieder geval de grote zo veel mogelijk. We spraken mensen die in een paar weken van Auckland naar Christchurch raceten, grotendeels op SH1. Tja, dan is het inderdaad geen Pedaller's paradise...
- kijk op de website en het forum van de Wereldfietser: http://www.wereldfietser.nl

Hoogtepunten voor ons:
- in Queenstown met de stoomboot naar de overkant van Lake Wakatipu en vervolgens over een schitterende gravelweg naar Mavora Lakes en daar kamperen.
- de kustweg door de Catlins van Fortrose naar Curio Bay en verder omhoog.
- de al eerder genoemde Rail Trail: pak in Dunedin het treintje naar Pukerangi en fiets een aantal dagen heerlijk zonder (steil) te klimmen over de voormalige spoorlijn.
- de gehele route van Wanaka over de Haast-pas en vervolgens langs de Westcoast omhoog.
- de Queen Charlotte drive van Havelock naar Picton.
- SH43 (Forgotten World Highway) van Stratford naar Taumaranui.
- de East cape (zwaar!)
- Coromandel (ook zwaar, en pak hiervandaan/hiernaartoe de boot naar Auckland, zo omzeil je drukke wegen rondom Auckland)

Niet gedaan, wel willen doen:
- de Rainbow Road van Hanmer Springs naar Saint Arnoud
- de weg door de Buller Gorge
- Northland
- SH38 van ± Waiotapu naar Wairoa
- en nog veel meer

kortom: geweldig plan, doen!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar gerco
20-10-2011, 11:38

Re: Fietsen in NZ - TIPS?!

, Pien

Sluit me helemaal bij het verhaal aan van Gerko, super tips! Wij hebben in 2010 ( half jan. tot half april) 3 maanden op het Zuid Eiland gefietst ( 4000 km gereden) met kampeeruitrusting en vervolgens het Noord Eiland met een campertje gedaan ( de winter kwam eraan en het was nat en koud). Omdat onze eerste vlucht slechts 20 kg bagage toestond was meenemen van een eigen fiets met kampeeruitrusting geen optie. Als je 30 kg mee mag nemen moet het lukken. Wij hebben een hybride fiets in Christchurch gekocht die we aan het eind van de rit verkocht hebben. De fietswinkels in NZ hebben weinig ervaring in het uitrusten van fietsen met bagagedragers en hebben weinig voorraad. Het heeft ons een week gekost de fiets te kopen en aan te passen aan onze wensen. Achteruitkijkspiegeltje en een helm zijn een must en op de drukke doorgaande wegen droegen wij een reflecterend veiligheidshesje. Wij hadden een bandenmaat die iets dunner was dan een mountainbike en hadden spijt geen dikkere banden te hebben. Wij reden wel gravelwegen ( dat zijn de mooiste en rustigste wegen) maar dat konden onze fietsen met moeite aan en het rijdt niet comfortabel op te dunne banden. Om nare, drukke doorgaande wegen te vermijden kun je heel goed de fiets meenemen op / in de lange afstandsbussen. Wel van te voren reserveren want Atomic Travel waar wij een aantal trajecten mee gedaan hebben neemt max. 2 fietsen per rit mee.
Alle hoogtepunten die Gerko op het S.I. noemt waren ook onze highlights. De Rainbow Road van Hanmer Springs naar Saint Arnoud hebben we zelf niet gedaan maar hebben we geweldige verhalen van anderen over gehoord maar dan zou ik hem vanaf St Arnoud rijden anders heb je vanaf Hanmer Springs een hele steile gravel klim. Buller Gorge is de moeite waard met een prachtige DOC site om te overnachten. Wat wij ook een leuke combi vonden: We hebben 3 dagen in het Abel Tasman park noordwaarts gekanoed en één van de bootdiensten bracht onze fietsen met overige baggage op een afgesproken dag naar Totaranui en vandaar zijn we naar Pohara gefietst. Zolang je in het park zit is het een mooie gravelroad en door deze combi hoefden we de Takaka pas maar 1x te doen.
De sandflies hebben ons het leven aan de westkust behoorlijk verziekt, eigenlijk begon het al vanaf de Haast pas. Door aan de westkust op grote campings te overnachten ( ipv DOC sites) hadden we er minder last van, des te meer je in de natuur kampeert des meer sandflies en je hebt op een DOC site geen binnenkeuken om even van ze verlost te zijn.
Josie Dew is een engelse wereldfietser en schrijft geweldig humoristisch over haar fietservaringen. Haar boek over Nieuw Zeeland, waar ze in total 9000 km op het Noord en Zuid Eiland gefietst heeft, geeft een uitstekende indruk wat je kunt verwachten.
Als het je interesseert kun je ons weblog bekijken van die reis ( met ingetekende route op kaart). Ik zal je ons prive email adres sturen.
In ieder geval veel plezier!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Pien
20-10-2011, 22:00

Re: Fietsen in NZ - TIPS?!

, Liz

Tegen sandflies: een mix van Dettol en babyolie. 1 op 4 of 1 op 5. Het ruikt een beetje, maar werkt perfect!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Liz
16-1-2012, 20:51

Re: Fietsen in NZ - TIPS?!

, Jan en Marian Paekakariki / Kapiti Coast / Wellington

WAARSCHUWING!! GEBRUIK GEEN DETTOL COMBI!!
Dit blijkt dus funest voor je huid en veroorzaakt brandblaren door de zon. Dettol is prima voor je toilet, maar absoluut niet voor de mensenhuid, ook al adviseren veel NZ dit. Gewoon Off spray gaat prima.

Verder: Wij hebben heel wat kilometertjes in NZ afgeleg op de fiets, en wonen hier nu, genoten van de Otago railtrail.Daarnaast gebruikten wij dus altijd het fietsboekje Peddlars Paradise, waarvan je elk jaar een update via internet kan verkrijgen over veranderingen.

Wij hebben de Sandos Track fiets ,die in 2007 als de beste track fiets eruit kwam, met extra bagegedragers voor. Het eerst jaar namen we een lichtgewicht kampeertentje mee en alle kookspullen, maar het bleek het beter om die extra kilo,s lekker thuis te laten en gewoon backpackers, met voorkeur BBHs aan te doen, waar je bedje gespreid is en overal een keuken met kookspullen. Wil je de tracks op waar je in hutten verblijft, of fietsen combineren met lpen, wat door veel mensen gedaan wordt, dan kun je altijd nog een 1 pittertje meenemen. Of even aanschaffen hier. De treinen gaan niet overal, nemen soms maar twee fietsen per keer mee, maar wij hebben de fietsen in de bus gedaan om lange , naar ons inzicht saaiere plekken ,over te slaan, of tijdsdruk, zoals tussen Christchurch en Dunedin. (maar de Catlins zijn een aanrader) Je moet het wel regelen met de busorganisatie een dag van te voren, omdat er vaak maar twee of vier fietsen meekunnen. Ze vragen dan vaak om je trappers en stuur in te klappen, dus heb je sleutelsetje altijd bij de hand.

Kamperen met een klein tentje is vaak erg lastig, de meest backpackers hebben wel ruimte, maar is vaak op een schuine kleine slechte plaats, terwijl dan iedereen gezellig binnen zit, de campings idem dito. plus er zijn bijna overal backpackers etc,of camping met hut, terwijl we vaak kilometers verder moesten fietsen, om een kampeerplek te vinden, en dan heb je wel echt gehad. om vervolgens op de harde onregelmatige grond naast een spoorlijn te kunne gaan staan.
Schitterend land om te fietsen. Idioten rijden overal rond in auto's . Blijf nadenken. Draag goeie reflectie ook overdag.
Tip. Als je op het Zuidereiland wilt fietsen is het ons inziens, handiger om van Haast naar Greymouth te gaan dan andersom vanwege de hellingen. ook al raadt men de Otago railtrail aan vanaf Alexandra vanwege de windrichting, die kan van alle kanten komen en valt reuze mee. Echt waar. Jammer van de Railtrail is dat de accommodatie nu flink aan de prijs is, omdat zoveel mensen de trail lopen of fietsen, maaar toch de moeite waard. Leuke accommodatie is daar de Maccraes Flat, is vlakbij de goudmijn. Als je boekt komen ze je halen met het busje.
Succes en mail of bel ons gerust prive, lees ook onze blog op www.cloggyart.com

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Jan en Marian Paekakariki / Kapiti Coast / Wellington
19-3-2018, 9:51

merika en

, Achille Plove

Ik ga van Auckland via de ferry en dan tegen de klok in langs de kust het zuidereiland helemaal fietsen ,langs Te Anau en Invercahill naar Christchurg.
Heeft er iemand in Te Anau de uitstap naar Milford Sound gedaan ,met welke maatschappij dan en moet je op voorhand via internet bestellen?
Zijn er voldoende fietswinkels in Christchurg voor eventueel een fietsdoos te halen of kopen voor op het vliegtuig (ik was al 3 maal in Amerika en daar kon ik altijd in een fietswinkel een doos bemachtigen

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Achille Plove


Inloggen

Om in het forum te schrijven of forumleden via het forum privémailtjes te sturen, moet je eerst inloggen.
Vul je emailadres en je wachtwoord in en klik op 'inloggen'. Om ingelogd te kunnen zijn moet je browser cookies accepteren. Als je ingelogd bent, blijft dat een paar maanden geldig, tenzij je weer uitlogt.

E-mailadres:
Wachtwoord:
 


Aanvraag wachtwoord

Heb je nog geen wachtwoord? Vraag het hier aan. Het wachtwoord wordt naar je emailadres verzonden *.

E-mailadres:
 

Wachtwoord vergeten?

Ben je je wachtwoord vergeten? Vul je emailadres hier in en laat je wachtwoord naar je e-mailadres sturen *.

E-mailadres:
 
* Soms komen mailtjes van het forum niet aan. Het betreft dan vaak hotmail.com adressen (of live.nl of outlook.com). Als de mail door zo'n emailprovider wordt tegengehouden, dan krijg je het mailtje met je wachtwoord niet. Je kunt dan het beste een ander emailadres proberen.