Nieuw Zeelandforum
       Forum  |  Links  |  Resultaten enquête  |  Info  |  Faq  

3-4-2010, 19:51

Geschiedenis Maori

, Hauaukui anai

Beste lezers,

Ik heb een vraag betreft het scheppingsverhaal/afkomst van de Maori.
Ik ben zelf een Alifoer uit Maluku beter bekend als, Molukken.
Na dat ik ooit is voor de gein de taal van de maori opzocht om vergelijkingen te vinden met onze taal viel het mij op dat sommige worden overheenkomen met de onze bijvoorbeeld: Mahina is bij ons Vrouw, bij de Maori is dit Wahine. Ook de cijfers komen exact overheen sane,rua,toru,haa,rima,noo,itu,waru,siwa,husa

Ook heb ik de genoegen gekregen om een echte Maori uit Nieuwzeeland te mogen ontmoeten ik kon toen gewoon in mijn taal communiceren sommige worden bergeep hij. hij heet mij toen vertelt dan de Maori oorspongelijk uit Nusa Ina komt (Nunusaku, Seram,Maluku) volgens onze scheppingsverhaal komt onze volk uit Nunusaku en dat wij later zijn gaan emigreren naar andere eilanden in de buurt Nieuwzeeland is zowat om de hoek.

Ik hoop dat iemand mij meer kan vertellen over de oorsprong van de Maori!
het lijkt me ontzettend interessant en ik wil graag wat over leren

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Hauaukui anai
3-4-2010, 22:40

Re: Geschiedenis Maori

, Peter, ergens in Nieuw Zeeland

Er is ergens een dcumentaiire die tot de conclusie kwam dat the Maori inderdaad uit die omgeving stammen. Ik persoonlijk vind de overeenkomst met Zuid en Midden Amerika groter, de tatouages, het uitstekend van de tong enz. Heb jij enig idee of daar een verband is met de Molukken?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Peter, ergens in Nieuw Zeeland
4-4-2010, 2:35

Re: Geschiedenis Maori

, maria, kerikeri

En tabu in Maleis is tapu in Maori.

Ik heb net voor mijn verjaardag een prachtig boek gekregen. Bateman: New Zealand Historical Atlas, visualising New Zealand. Ko Papatuanuku e Takoto Nei, 1997. Herdrukken in 1997, 1998, 1999, en twee keer in 2003, ISBN 1 86953 335 6.

Daarin wordt verondersteld, dat 'Maori ancestry can be traced back to some of the people who lived in the Bismarck Archipelago, east of New Guinea, about 3500 years ago.'

(Meer mag ik niet citeren, want dan krijg ik klapjes <grin>. Misschien krijg ik hiervoor al klapjes!)

Vanuit die archipel is men naar het oosten gevaren en kwam de daar bestaande eilanden tegen. En iedere keer bij het proberen weer terug te gaan, kwamen ze door de verschillende winden en stromingen steeds ergens anders terecht en zo zijn de eilanden in de stille oceaan bevolkt door de afstammelingen van die eerste zeevaarders. Zo ook Nieuw-Zeeland, maar dat schijnt pas 500 jaar geleden te zijn gebeurd, want de stromingen en winden zijn maar zelden vanuit het tropisch gebied naar de koudere gebieden. Vandaar.

Je ziet: toch uit de buurt van Indonesie. Mij was de overeenkomst van de talen ook al opgevallen, want mijn vader kende nogal veel Maleis en toen ik hier kwam, was er veel van de taal bekend voor me.

Het boek is heel zwaar, dus kost veel om op te sturen, maar misschien kun je iets regelen bij die uitgever Bateman. Internet is toch fantastisch, he? :)

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar maria, kerikeri
3-4-2010, 20:31

Re: Geschiedenis Maori

, Erwin, Christchurch

Engels:

http://en.wikipedia.org/wiki/Maori_religion

http://en.wikipedia.org/wiki/Maori

Nederlands (redelijk beknopt):

http://nl.wikipedia.org/wiki/Maori_%28volk%29

http://nl.wikipedia.org/wiki/Scheppingsverhaal_%28Maori%29

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Erwin, Christchurch
4-4-2010, 7:46

Re: Geschiedenis Maori

, Andere Peter

Het schijnt dat het Japans ook overeenkomsten met het Maori heeft. Ik heb wel eens gehoord dat de Polynesiers voortkomen uit de Aziatische bevolking rond Japan, en zich vermengd hebben met Indianen uit Midden Amerika tijdens hun reizen. Interessante materie, dat wel.

reageer op dit bericht in het forum
5-4-2010, 3:44

Re: Geschiedenis Maori

, Peter, ergens in Nieuw Zeeland

He Andere Peter. Daar ben ik reuze in geinteresseerd. Ik geloof dat cultureel gedrag een even grote factor is als Taal. En het gedrag van de Maori lijkt op niets op het gedrag van de Aziaten in Oost Indonesia. Ik geloof dan ook inderdaad dat de Maori branch verder is uitgewaaid dan Hawaii naar Centraal Amerika voordat zij hier terecht kwamen.

Dus, als je me wat referenties kunt verschaffen? Welcome...

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Peter, ergens in Nieuw Zeeland
6-4-2010, 10:05

Re: Geschiedenis Maori

, Andere Peter

Hi Peter,
Ik heb dit vernomen uit gesprekken die ik met Maori had, dus ik kan je geen linkjes geven. Hoe waar dit is kan ik dus niet bevestigen :)
Toch vind ik de theorie heel plausibel. Thor Heyerdahl heeft bewezen dat met de middelen die in die tijd voorhanden waren zeereizen vanaf Zuid Amerika tot tahiti mogelijk waren.

Hier nog een ander linkje
http://asiapacificuniverse.com/asia_pacific/messages8/766.html

reageer op dit bericht in het forum
6-4-2010, 18:34

Re: Geschiedenis Maori

, Peter, ergens in Nieuw Zeeland

Ja. eem pf amdere vorm van kruisbestuiving met Zuid Amerka moet wel hebben plaatsgevonden. Als Maori het zelf al zeggen. Verbaasd me dus helemaal niet. Nu zijn de Indianen zelf uiteindelijk van Mongolide afkomst, maar dat is dus Noord Azie. Of er niet een oospronkelijk ouder menselijk ras in Midden Amerika was die daar een oudere beschaving hadden dat zou mij dus niet verbazen...

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Peter, ergens in Nieuw Zeeland
4-4-2010, 10:51

Re: Geschiedenis Maori

, Mick

check deze website
http://history-nz.org/maori.html

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Mick
4-4-2010, 12:44

Re: Geschiedenis Maori

, Helen

Vanuit China,richting Philipines en Indonesie en toen Tonga,Samoa noordwaarts Hawaii,naar beneden richting Tahiti.Vanuit hier Kupe eindbestemming AOTEAROA

reageer op dit bericht in het forum
22-3-2016, 0:20

Re: Geschiedenis Maori

, Sjors Brouwer

Thank God for genetics! (sorry, ik vond het onweerstaanbaar om god en genetics in een zin te noemen).
Ja, Helen is de enige in 18 antwoorden die feit van fantasie gescheiden houdt. Lees Michael King's History of New Zealand. Hij is (was) een van de meest gerespecteerde historici van NZ. Feiten vanuit genetisch onderzoek en andere bronnen:
- er is geen genetisch materiaal van zuid amerika in NZ Maori.
- de kokospalm is van Azie naar Z Amerika gegaan, de kumara potatoe van z Amerika naar NZ. Thor Heyerdahl was dus een interessante avonturier, maar niet meer dan dat
Consensus (op het ogenblik), is dat de Maori afstammen van de Polynesiers, en de polynesiers van zuid oost Azie komen. Houdt in gedachten dat de culturen zich plaatselijk hebben ontwikkeld, doch de mensen van een bepaald gebied kwamen. Dus Maori zijn geen Polynesiers, en Polynesiers zijn geen zuid oost aziaten. Maar daar kwamen ze vandaan.
Ik heb ook gehoord dat als men een regio in Z-o Azie moet aanwijzen waar de sterkste connecties zijn, dat dat dan zuid Taiwan is. Taiwan is nu 90% of meer Chinees, maar de oorspronkelijke stammen, die ongeveer 2% van Taiwan's bevolking uitmaken, zijn nauw verwant aan de Maori.
Laatste 2 feitjes: die z-o aziatische stammen die zich 6000 jaar geleden gingen reizen zijn zelfs tot Madagascar gekomen (er is ook een legende dat de Maori van Madagascar komen), en, op hun route naar Easter Island en dan naar NZ, zijn ze ook door de Indonesische archipel getrokken (Molukken connectie?)

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Sjors Brouwer
6-4-2010, 9:26

Re: Geschiedenis Maori

, De echte Peter, Napier

Een buurjongen 1/4 Maori, achter ons heeft laatst een hangi gemaakt. Wij hebben in Irian jaya een feest meegemaakt waar op een zelfde manier het eten werd klaar gemaakt. Stenen verwarmen, kuil graven, groente en stenen en vlees erin (in ons geval een varken) en klaarstomen maar. Voor mij frapant dat dit op precies de zelfde wijze ging.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar De echte Peter, Napier
7-4-2010, 1:36

Re: Geschiedenis Maori

, Cor

Werd deze methode ook niet gebruikt voor de zond vloed?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Cor
7-4-2010, 5:28

Re: Geschiedenis Maori

, june

Frappant dat je hier mee komt want ik kom uit een streek in Nederland waar veel molukkers wonen en toen wij pas in Nzland woonden vond ik al dat maories qua uiterlijk veel weg hebben van molukkers, alleen zijn ze groter en zwaarlijviger. Sommige vond ik ook lijken op indianen, daar komt de zwaarlijvigheid en grootte ook voor. Misschien zijn ze wel een mengelmoes van de molukkers en indianen.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar june
7-4-2010, 5:47

Re: Geschiedenis Maori

, Johannes North Canterbury

Misschien zijn we allemaal wel familie van elkaar:-)

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Johannes    North Canterbury
7-4-2010, 6:16

Re: Geschiedenis Maori

, Pascal, Blenheim

ik vind dat ze verdacht veel op mensen lijken en volgens mij stammen ze af van dezelfde apensoort als de wijzelf...

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Pascal, Blenheim
7-4-2010, 9:35

Re: Geschiedenis Maori

, Peter, ergens in Nieuw Zeeland

We will show with DNA evidence that the ancestor of the Han Chinese, half the Japanese, most of the Indo-Malays and the Philippinos, and the Northern Polynesians and some Maoris are descended from the same ancestor as the Hungarians, the Finns and the Lapps, as are half the Siberian Eskimos. This ancestor we will term HN, which means Great One or Sky. His YDNA was M214 from which both Haplogroups O and N split.

We will also trace the Australian Aboriginals and their mutation from the C* Haplogroup ancestors that developed in India and spread all along the Asian coast in South Asia from India to Vietnam. We will see that the Aboriginals are a late mutation of that group into C4 with the Maoris as C2, and the Mongols and part of the Mayans as C3.

We will see how the Ainu of Japan are really precursors of the Cushite migration into Japan, and how they were followed by their Tungus ancestors among the Manchu Tungus relatives into Korea and Japan with their specialised descendants of HN. A similar story is found in Tibet and among the Tibeto-Burmese and the Southern Chinese.

Wel een mond vol, maar Ok....

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Peter, ergens in Nieuw Zeeland
2-1-2019, 6:48

Re: Geschiedenis Maori

, Andre Wenno

Kupe was de eerste die hier aan land kwam.
Het echte verhaal krijgen wij als buitenstaanders niet te horen.
Ik ben hier in Foxton ( dat is klein Nederland in NZ ) en sprak over alfuru’s, ik ben zelf een Molukker en heb ook verhalen gehoord, maar over hun afkomst daar speculeren zij.
Alleen met speciale toestemming krijg je misschien een antwoord, maar dan mag je het ook niet publiceren, omdat het dan verkeerd verteld wordt.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Andre Wenno
7-4-2010, 9:31

Re: Geschiedenis Maori

, Erwin, Christchurch

De zwaarlijvigheid komt voornamelijk door ons westerse voedsel.

Iemand vertelde me dat hij op TV had gezien (vager kan het dus niet, qua bron) dat ze een keer een proef hadden gedaan met Maori op hun oorspronkelijke dieet te zetten (ik vraag me af of ze daar ook mensenvlees in betrokken hebben heheh) en toen bleek dat ze een heel normaal gewicht kregen.

Ik heb dus geen idee of dit inderdaad waar is maar als iemand ook van die proef gehoord heeft en er wat meer over weet dan graag :-)

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Erwin, Christchurch
20-3-2016, 21:03

Re: Geschiedenis Maori

, Peter Houtkoop

Als je even goed kijkt, dan kan je zien dat de gelaatstrekken van de 100% Maori hetzelfde zijn als de Alifoeren. Ze zijn dus gewoon van de kleine Molukse eilanden verder getrokken richting zuid-oost (Nieuw Zeeland) maar ook meer noordelijker oostwaarts.

Kijk naar de gezichten en je weet genoeg. Even de taal analiseren en je weet het.

Ook vanuit (het hele) Guinea is men verder gegaan maar die gingen dus puur oostwaards en op de eilanden zijn ze blijven hangen. Ook hier weer groete overeenkomsten

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Peter Houtkoop
20-3-2016, 21:08

Re: Geschiedenis Maori

, Peter Blikayu

Ja ook bij de Noord-Amerikaanse indianen uit het zuid-westen zie je dezelfde invloeden terug

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Peter Blikayu


Inloggen

Om in het forum te schrijven of forumleden via het forum privémailtjes te sturen, moet je eerst inloggen.
Vul je emailadres en je wachtwoord in en klik op 'inloggen'. Om ingelogd te kunnen zijn moet je browser cookies accepteren. Als je ingelogd bent, blijft dat een paar maanden geldig, tenzij je weer uitlogt.

E-mailadres:
Wachtwoord:
 


Aanvraag wachtwoord

Heb je nog geen wachtwoord? Vraag het hier aan. Het wachtwoord wordt naar je emailadres verzonden *.

E-mailadres:
 

Wachtwoord vergeten?

Ben je je wachtwoord vergeten? Vul je emailadres hier in en laat je wachtwoord naar je e-mailadres sturen *.

E-mailadres:
 
* Soms komen mailtjes van het forum niet aan. Het betreft dan vaak hotmail.com adressen (of live.nl of outlook.com). Als de mail door zo'n emailprovider wordt tegengehouden, dan krijg je het mailtje met je wachtwoord niet. Je kunt dan het beste een ander emailadres proberen.