Nieuw Zeelandforum
       Forum  |  Links  |  Resultaten enquête  |  Info  |  Faq  

22-5-2016, 8:15

Huur-verhaal

, Maria, Kerikeri

Misschien slim om ons huurverhaal hier op te schrijven.

Wij huren sinds september 2002 in Nieuw-Zeeland. Kopen doen we niet en we worden er steeds blijer om, want o, wat een gedoe met koophuizen! Dat wil je niet weten! Geen gezeur als je het weer wil verkopen, omdat je het toch niks vindt.

Huren dus.

De eerste twee jaar zaten we in een rural huis, zo'n 18 km vanaf town. Goedkoop, 240 dollar per week. De huisbaas wilde het huis toen terug voor een milkshearer. Goed excuus, maar jaren later vertelde hij, dat hij er spijt van had en dat wij heel goede huurders waren. Nou, fijn.

Wij vonden een ander huis voor 280 dollar in town. 2,5 jaar en die huisbaas ging de woning toen te koop zetten. Nou, dan zoeken we wat anders. Tijd genoeg, nietwaar? Huizen verkopen niet zo snel.

Het volgende huis vlak bij de winkels was die huisbaas aan het opknappen. 340 dollar.Wij wilden er in gaan en hij komt met een clausule in het huurcontract, dat-ie jaarlijks wil aanpassen. Nou, dat wilden we niet en gingen toen weer op zoek. We hebben daar maar 3 maanden gezeten. Onze bank kon trouwens niet eens door de deur, dus we waren er niet rouwig om.

Toen vonden we via via een tip een huis aan het water met een enorm mooi uitzicht op Cape Brett, dat ong. 35 km verderop lag. Moooooiiiii. 375 dollar per week. We hebben daar 7 jaar gewoond. Zo'n 7 km van town af. Die huisbaas ging toen ook verkopen en wij gingen weer op zoek. Zo'n maand later vroeg de huisbaas ons te blijven. Hij had toch wat anders besloten, maar nu hadden we al een contract met de volgende huisbaas getekend, dus dat kon niet meer.

Nu zo'n 3 km van town voor 370 dollar per week. Geen uitzicht meer natuurlijk, maar een grote grasveldtuin wat deze huisbaas zelf bijhoudt. Hier wonen we alweer 2 jaar en zonder huurverhoging, hoor! Als jullie de uitzending van 'Love is in the Air' van oktober 2013 hebben gezien, weet je hoe het eruitziet, want voor ons woonden er ook Nederlanders.

Tip: vraag een opzegtermijn van 6 weken of 3 maanden in plaats van de gebruikelijke drie weken. Heb je meer tijd wat geschikst te vinden.

Nog een tip: vraag het huurcontract vantevoren en kijk of je ermee weg komt. Je kunt zelf voorstellen doen en schrappen wat je niet zint.

Mededeling: huurders worden niet volwaardig gezien. Deels hebben die huurbazen gelijk, want sommige huurders wonen zo'n huis helemaal uit. Smerig! Maar…. als je het huis goed schoonhoudt, net zoals je in NL gewoon was, zijn ze blij met je! Eigen ervaring! :)

Mededeling twee: in een huurhuis moet iets op de grond liggen, tapijt, houten vloer, of tegels. Geen beton. Er moet een kookmogelijkheid zijn. Dus water en een oven of een fornuis. Er moet iets zijn wat warmte geeft. Een apparaat aan de muur of een kachel, hout of gas, of electrisch. Maakt niet uit, als het er maar is en goed werkt. Er moeten overal lampen zijn. In iedere kamer.
Tip: verwissel de lampen met je eigen zuinigheidslampen. Wat er meestal gebruikt wordt zijn die 250 watts. Dure electriciteit!
Er moeten gordijnen of blinds voor de ramen zijn. En als je iets aan de muur wilt hangen, altijd toestemming vragen, want de meeste huisbazen willen niet dat er gaten in muren en plafonds komen.

Nou, ik denk dat ik alles heb opgenoemd. Commentaar is welkom! :)

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Maria, Kerikeri
31-5-2016, 12:07

Re: Huur-verhaal

, Peter, Napier

Spreek je je eigen niet een beetje tegen? Eerst zeg je dat een koophuis een heel gedoe is, en dan schrijf je een lang verhaal dat je 5 keer je huis uit gezet bent.

Je zal maar jonge kinderen hebben. Iedere keer weer een andere school vinden. 5 keer verhuis kosten. En uiteindelijk na 30 jaar heb je alleen maar de huisbaas zijn portemenee gespekt.

Ik ben blij dat ik in Nederland een koophuis had, anders had ik nu niet zo mooi kunnen wonen. Ik woon er nu 8 jaar in, en heb nog niet echt 'gedoe' gehad.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Peter, Napier
31-5-2016, 22:00

Re: Huur-verhaal

, ingrid

Ik herken mezelf wel in Maria's verhaal. Huren bevalt prima. Je leert wel heel kritisch naar een aangeboden woonruimte te kijken vanwege de vaak heel slechte kwaliteit (die soms pas in de winter blijkt). Door de afwezigheid van woningcorporaties zoals we dat in Nederland gewend waren ben je op makelaars en eigenaren aangewezen. Wij hebben de beste ervaringen met rechtstreeks van de eigenaar huren. Makelaars of property managers maken het onnodig duurder en staan uiteindelijk altijd aan de kant van de eigenaar en diens portemonnee. Heel blij met onze huidige, weliswaar relatief kleine maar warme en droge woning. Erg jammer dat er zo veel waarde aan een eigen huis opgedrongen wordt. Ze vinden je maar zielig als je huurt, of je daar nu zelf voor kiest zoals wij of gewoon de mogelijkheid niet hebt vanwege de lage lonen en belachelijk hoge prijzen van koopwoningen. En het is niet alleen de koopsom maar je moet ook meetellen de rente over je hypotheek over de jaren, onderhoud (tenzij je zelf bouwt zal dat veel zijn in NZ vanwege slechte kwaliteit), verzekeringen, rates (gemeentebelasting), aardbevingen.... Ik heb liever de flexibiliteit van huren, geen schulden, wel spaargeld. Heb er genoeg van om voor gek uitgemaakt te worden omdat ik mijn leven liever iets anders leid dan de meerderheid die een koopwoning als zaligmakend zien voor iedereen.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar ingrid
31-5-2016, 23:37

Re: Huur-verhaal

, Maria, Kerikeri

Nou Peter,

Het gedoe wordt prima uitgelegd door Ingrid. Het is maar waar je voor kiest, inderdaad.

Maar we zijn niet 5 x uit ons huis gezet. Je leest niet goed. Men hoeft een huurhuis niet uit als het te koop wordt gezet. Het is heel goed mogelijk, dat de kopers liever huurders hebben. Extra inkomen, nietwaar? Appeltje voor de dorst als ze ouder worden.

De keus werd door ons gemaakt. Wij vinden het leuk om iedere keer in een andere, altijd prachtige ! omgeving te wonen. Bovendien is het een heel goede manier om alle ballast die je in de loop der jaren hebt aangeschaft, eens goed te 'schonen'. Verkoop via trade me bijvoorbeeld. :)

In Nederland hebben we ook eens 18 jaar een koopwoning gehad. Wat een moeite was dat om het te verkopen. Evenals het huis daarvoor, waar we 7 jaar in woonden.

Nog iets anders, wat misschien meehelpt te begrijpen waarom wij voor huur kiezen:

Wij zijn al wat ouder en onze kinderen en kleinkinderen wonen in Nederland en zijn niet van plan naar Nieuw-Zeeland te komen. Stel, dat wij een huis kochten en wij overlijden, dan moeten ze het huis vanuit Nederland zien te verkopen. En dat bedoel ik ook met gedoe.

Je zit trouwens prachtig in Napier. Gezellige stad. Maar…. ik zou er niet kopen, vanwege de grotere kans op aardbevingen. Kan hier in Kerikeri ook gebeuren, maar vast niet zoals in Napier, dat een stuk dichter bij de vault ligt.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Maria, Kerikeri


Inloggen

Om in het forum te schrijven of forumleden via het forum privémailtjes te sturen, moet je eerst inloggen.
Vul je emailadres en je wachtwoord in en klik op 'inloggen'. Om ingelogd te kunnen zijn moet je browser cookies accepteren. Als je ingelogd bent, blijft dat een paar maanden geldig, tenzij je weer uitlogt.

E-mailadres:
Wachtwoord:
 


Aanvraag wachtwoord

Heb je nog geen wachtwoord? Vraag het hier aan. Het wachtwoord wordt naar je emailadres verzonden *.

E-mailadres:
 

Wachtwoord vergeten?

Ben je je wachtwoord vergeten? Vul je emailadres hier in en laat je wachtwoord naar je e-mailadres sturen *.

E-mailadres:
 
* Soms komen mailtjes van het forum niet aan. Het betreft dan vaak hotmail.com adressen (of live.nl of outlook.com). Als de mail door zo'n emailprovider wordt tegengehouden, dan krijg je het mailtje met je wachtwoord niet. Je kunt dan het beste een ander emailadres proberen.